Gevinst av standardisering

Publisert 01.02.16 av Baard Fiksdal
Billund kommune ønsket å høste gevinster av standardisering og konkurranseutsetting av renhold.
lego

Gjennom konkurranseutsetting ble 16 enheter overtatt av private, mens 34 ble driftet av kommunen selv. Innkjøp av rengjøringsmidler og utstyr ble konkurranseutsatt samlet, til glede for alle 50 enheter.

Kommunen ville ha en ensartet rengjøringsstandard på tvers av alle enheter. Analysen ble utarbeidet av Dansk Servicerådgivning og slik fikk man en standard som ble brukt i konkurransegrunnlaget.

Dansk Servicerådgivning gjennomførte i samarbeid med kommunen en prekvalifisering våren 2011. 13 bedrifter deltok i konkurransen, og fire ble valgt til å gå videre. På nyåret 2013 vant ISS Facility Services kontrakten som leverandør og tok fatt på jobben fra mars 2012 til februar 2016, med opsjon på ytterligere fire år.

Resultatet ble en brutto besparelse på 32,4 prosent i de 16 enheter som var konkurranseutsatt. Det utgjorde 1,44 millioner danske kroner pr. år. Kommunene brukte 360.000 kroner på å gjennomføre konkurranseutsettingen og administrere prosessen over fem år, eller ca 72.000 kroner i året. 

Den viktigste forklaringene på besparelsen var at man fikk en samlet kontrakt for kommunenes enheter.
Mer om saken  (Kilde: Rådet for Offentlig–Privat Samarbejde)

 

 

Sp�rsm�l?
  • Del